Hoe de oude standaard WordPress menu’s werken
Wanneer je net een nieuwe WordPress website geïnstalleerd hebt staat het standaard WordPress thema voor je ingesteld. Het menu in dit thema werkt in het begin altijd op “de oude manier”.
De oude manier is dat alle pagina’s die je aanmaakt automatisch in het menu komen te staan op alfabetische volgorde.
Het nadeel van dit is dat je totaal geen controle hebt over je menu. Zo kun je niet de volgorde bepalen, pagina’s uitsluiten of andere dingen dan pagina’s toevoegen.
Gelukkig hebben we hedendaags de mogelijkheid om zelf een menu aan te maken en dus ook de volledige controle over welke links erin moeten staan en in welke volgorde.
We hebben hier geen WordPress menu plugin voor nodig, het is gewoon een standaard functionaliteit in WordPress en zo goed als alle thema’s ondersteunen deze functie.
Nieuw WordPress menu maken
Wanneer je zelf de volledige controle over je navigatie menu wilt hebben in WordPress moet je een eigen menu maken. Je kunt dit doen door naar in het dashboard naar “Weergave -> Menu’s” te gaan.
Eenmaal op de pagina kun je direct een nieuw WordPress menu aanmaken door een menunaam in te vullen en op “Menu aanmaken” te klikken.

Menu-items toevoegen aan het menu
Wanneer je een nieuw menu aangemaakt kun je aan de linkerkant pagina’s, categorieën, tags en berichten selecteren om aan je menu toe te voegen.
Wil je bijvoorbeeld de pagina “Contact” in je menu hebben staan? Zoek dan bij pagina’s “Contact” op, zet er een vinkje naast en klik op “Aan menu toevoegen”.

Onder het kopje “Links” kun je in tegenstelling tot de andere kopjes niets selecteren. Het is hier mogelijk om zelf een URL in te vullen en met name voor de Home knop wordt dit vaak gebruikt.

Wil je een bericht of tag in je menu en zie je hiervan geen kopje? Bekijk de scherminstellingen en zet een vinkje bij Berichten en Tags.
WordPress menu volgorde aanpassen
Wil je de volgorde van de links van je WordPress menu veranderen? Dit is eenvoudig te doen door simpelweg de menu-items te slepen naar boven of onder naar de juiste positie.
Kun je ook een dropdown menu maken?
Een dropdown menu is een menu dat uitrolt wanneer je er met de muis overheen gaat. De menu-items in het dropdown menu zijn meestal subpagina’s, net zoals bij mij het geval is in het menu bij de WordPress kennisbank.

Het is mogelijk om een dropdown menu te maken in WordPress als je thema hier ondersteuning voor heeft en dit is meestal wel het geval.
Het is wederom weer een kwestie van slepen om een dropdown menu te maken, maar in plaats van naar boven of onder moet je nu ook iets naar rechts slepen. Je ziet dan vanzelf een kader verschijnen die wat meer naar rechts staat en dan kun je loslaten. Ik bedoel dus het volgende:

Wanneer je het goed hebt ingesteld zie je tevens “subitem” staan bij het menu-item dat in het dropdown menu moet komen.
Bepaal de positie van je gemaakte menu
Wanneer je tevreden bent over je net gemaakte menu moet je alleen nog bepalen waar het menu op je website komt te staan. Je kunt dit onderaan de pagina doen bij de menu instellingen.
Het enige wat je hoeft te doen is bij Thema locaties te kiezen voor de plek waar je jouw menu wilt plaatsen en vervolgens het menu op te slaan. Het ziet er ongeveer als volgt uit:

Het is van je thema afhankelijk of je meerdere plekken hebt waar je het menu kunt laten weergeven of dat je keuze hebt uit 1 plek. Op Webtalis heb ik bijvoorbeeld de keuze om het menu helemaal bovenaan de website te laten weergeven (boven het logo) of onder het logo. Ik kan ook kiezen dat ik beide wil, maar dan zou ik nog een menu moeten aanmaken.
Heb je geen idee waar je menu precies terecht komt? De enige manier om dit te ontdekken is door het te testen. Selecteer een locatie, klik op “Menu opslaan” en bekijk je website.
Gefeliciteerd je hebt een menu aangemaakt in WordPress waar je zelf de volledige controle over hebt.
Hoe je menu-items of het complete menu kunt verwijderen
Ondanks dat dit een artikel is over hoe je een menu kunt maken, kan het natuurlijk ook zijn dat je een menu-item of het hele menu wilt verwijderen.
Om een menu-item te verwijderen moet je op het pijltje naar beneden klikken bij de desbetreffende menu-item. Er klapt vervolgens een menutje open waar je het een en ander kunt instellen. Linksonder staat verwijderen.

Het is ook mogelijk om het complete menu in één keer te verwijderen. Kijk onderaan de pagina bij Menu instellingen en je zal al snel de rode tekst “Menu verwijderen” zien staan. Klik hierop en je menu wordt verwijderd.

Overige menu mogelijkheden uitgelegd
Je weet nu hoe je een menu kunt maken in WordPress, er zijn echter ook nog allerlei extra mogelijkheden waar je wellicht gebruik van wilt maken.
Weet jij bijvoorbeeld hoe je een menu-item niet klikbaar maakt of een link laat openen in een nieuw tabblad? Dit en nog veel meer zal ik hieronder behandelen.
Automatisch pagina’s toevoegen
Bij de menu instellingen kun je ook kiezen dat WordPress automatisch nieuwe top-level pagina’s toevoegt aan je menu.
Wat hiermee bedoelt wordt is dat wanneer je een normale pagina maakt deze automatisch aan het menu wordt toegevoegd. Indien je een pagina maakt en daarbij een hoofdpagina selecteert, dan zal deze pagina niet in het menu komen te staan.
Wil je graag dat je pagina’s automatisch worden toegevoegd, dan kun je een vinkje zetten bij bij de menu instellingen bij Automatisch pagina’s toevoegen.

WordPress aangepast menu widget
Naast dat je een thema locatie kunt kiezen voor je menu heb je ook de mogelijkheid om het menu met een widget op te roepen.
De widget die je hiervoor moet gebruiken heet “Aangepast menu” en die kun je dus eenvoudig in de sidebar zetten. Wanneer je de widget hebt toegevoegd aan een widget locatie zie je het volgende:

Bij “Titel” kun je natuurlijk een titel selecteren die wordt weergegeven boven het menu en bij “Menu selecteren” kun je een keuze maken tussen alle menu’s die je hebt gemaakt. Tot slot hoef je alleen nog maar op “Opslaan” te klikken en je aangepaste menu is zichtbaar op je website.
Niet klikbare menu-item maken
Wanneer je een dropdown menu maakt wil je wellicht dat het menu-item op het hoogste niveau niet klikbaar is. Je kunt dit op een eenvoudige manier doen door bij “Links” het juiste tekentje in te vullen bij URL.
Om te zorgen dat een menu-item niet klikbaar is moet je een hekje (#) bij de URL invullen. Dit hekje zorgt ervoor dat de persoon op dezelfde pagina blijft zonder dat er iets gebeurd. Bij Linktekst kun je vervolgens de naam van het menu-item invullen en tot slot kun je op “Aan menu toevoegen” klikken.

Menu link in nieuw tabblad openen (linkdoel)
Het kan zijn dat je een (externe) link in het menu wilt laten openen in een nieuw tabblad. Standaard zal je deze optie niet zien, maar wanneer je bij de scherminstellingen kijkt moet je even een vinkje zetten bij “Linkdoel”.

Je hebt nu de optie “Open link in een nieuw venster/tab “ erbij gekregen wanneer je bij het menu-item kijkt. Je hoeft hier alleen maar een vinkje bij te zetten wanneer je een link wilt laten openen in een nieuw tabblad.

Het is overigens aan te raden om dit alleen bij externe links te doen. Het is niet echt gebruiksvriendelijk om links waarbij je op dezelfde website blijft te openen in een nieuw tabblad. Het heeft tenslotte weinig zin om een website meerdere malen geopend te hebben.
Menu-item anders stijlen met CSS
Wil je een menu-item een aparte CSS class geven om iets te doen met de opmaak? Je moet dan hetzelfde doen als wanneer je een link wilt openen in een nieuw tabblad. Ga naar de scherminstellingen en zet een vinkje bij “CSS classes”.
Je krijgt vervolgens de optie CSS class te zien wanneer je op een menu-item klikt.

Link relatie (XFN)
Link relatie is eigenlijk een optie dat volgens mij bijna nooit gebruikt wordt. Deze optie moet je net als bovenstaande opties aanvinken bij de scherminstellingen.
Met Link relatie (XFN) kun je aangeven wat voor menselijke relaties je hebt met de gelinkte websites. Zo kun je links bijvoorbeeld categoriseren op “acquaintance “, “contact” en “friend”.
Meer informatie over Link relaties (XFN) kun je lezen op de officiële XHTML Friends Network Website.
Je menu-items een beschrijving geven

Het menu systeem van WordPress heeft tot slot ook nog een ingebouwde functie om beschrijvingen toe te voegen aan je menu-items (zie afbeelding hierboven). Het thema dat je gebruikt moet deze functie natuurlijk wel ondersteunen als je hier gebruik van wilt maken.
De beschrijving functie is uiteraard wederom verstopt bij de scherminstellingen van WordPress. Vergeet dus niet om een vinkje te zetten bij “Beschrijving”. Je krijgt daarna een extra optie om een beschrijving in te vullen wanneer je op een menu-item klikt.
