Woocommerce BTW instellen

WooCommerce belasting instellen

Om de BTW in te stellen op je WooCommerce webshop moet je als eerste naar “WooCommerce -> Instellingen” gaan. Controleer op deze pagina of er een vinkje staat bij “Activeer belastingen”.

WooCommerce belastingen (BTW) activeren

Wanneer dit niet het geval is moet je de checkbox even aanvinken en op “Wijzigingen opslaan” klikken. Je kunt nu naar het tabblad “Belasting”, waar je direct een aantal belastingopties ziet staan om te bekijken en in te stellen.

WooCommerce belastingopties

Als eerste kun je bij Prijzen ingevoerd met belastingen aangeven of je de prijzen inclusief of exclusief BTW wilt invoeren. Persoonlijk vul ik altijd het liefst de prijzen inclusief BTW in, maar bepaal vooral voor jezelf wat je het prettigst vindt werken.

Bij Bereken belasting gebaseerd op kun je aangeven op welk adres het BTW-tarief gehanteerd moet worden. Deze optie is er omdat er in allerlei landen verschillende regels gelden. Je hebt de keuze tussen het verzendadres, factuuradres en de webwinkelbasisadres. Je kunt hier voor het webwinkelbasisadres kiezen.

Over de verzendkosten moet natuurlijk ook BTW gerekend worden. Wanneer het standaard tarief 21% is, dan kun je bij Belastingklasse voor verzendkosten kiezen voor standaard.

Bij Afronding staat eigenlijk al waar het voor is. Wanneer je hier een vinkje zet, dan wordt de BTW afgerond bij subtotalen in plaats van per regel.

Dit waren nog niet alle instellingen op deze pagina. Hieronder volgen de andere dingen die je kunt instellen bij de belastingopties.

WooCommerce belastingopties deel 2

Heb je nog niet voldoende belastingtarieven, dan heb je bij Aanvullende belastingklassen de mogelijkheid om extra belastingklassen toe te voegen naast het standaard BTW-tarief. Eigenlijk hoef je niet echt naar deze optie te kijken in Nederland, omdat je alles al kunt instellen met de standaard opties die aanwezig zijn.

Bij Toon prijzen in de winkel en Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen kun je aangeven of je op de website de prijzen inclusief of exclusief BTW wilt tonen. Het beste kun je dit voor heel je website gelijk houden, zodat het duidelijk is voor je klanten.

Prijsweergave-achtervoegsel geeft je de mogelijkheid om tekst achter de productprijzen te zetten. Voor de duidelijkheid zou je hier “incl. BTW” kunnen neerzetten, maar het is niet noodzakelijk.

Bij Toon belastingtotalen kun je kiezen of de BTW per product of als één totaal voor heel de belasting weergegeven moet worden.

Tot zover de belastingopties. Wanneer je dit hebt ingesteld kunnen we door naar hoe je de BTW kunt instellen voor je WooCommerce webshop.

BTW instellen in WooCommerce

Om de BTW in te stellen voor je WooCommerce webshop, kun je op de belastingpagina op het kopje “Standaardtarieven” klikken. Dit staat net onder de verschillende tabbladen.

WooCommerce belasting standaardtarieven

Je kunt bij de Standaardtarieven het BTW-tarief aangeven dat je voor de meeste producten gebruikt. Je kunt dit per land invoeren, maar ook voor alle landen in één keer, afhankelijk natuurlijk of je voor alle landen hetzelfde BTW-tarief kan gebruiken.

Ik zal je hieronder stap voor stap uitleggen hoe je de BTW kunt instellen voor je webshop. Het tarief dat je moet hanteren is natuurlijk afhankelijk van wat je verkoopt. In het voorbeeld zal ik 21% BTW hanteren.

WooCommerce BTW-tarief instellen

Wanneer je het BTW-tarief per land wilt instellen, dan kun je bij Landcode de code van het land invoeren. Voor Nederland is dit NL, voor België is het BE. Wil je het BTW-tarief voor alle landen tegelijkertijd instellen, dan kun je het sterretje (*) laten staan. Sterretjes houden in dat het wordt gehanteerd voor alle mogelijkheden.

Bij Staatcode, postcode en plaats hoef je niets in te vullen en kun je de sterretjes laten staan. In Nederland wordt tenslotte overal hetzelfde tarief gehanteerd.

Bij Belasting in % komen we eindelijk bij het moment dat we het BTW-tarief kunnen invullen dat gerekend moet worden voor de producten die je verkoopt. Meestal is dit in Nederland 21%, maar wanneer je bijvoorbeeld voedingsmiddelen verkoopt is dit 9%.

Belastingnaam heeft eigenlijk niet echt uitleg nodig. Je kunt hier de belastingnaam invullen en in Nederland noemen we dit BTW.

Op Prioriteit hoef je niet te letten, tenzij je verschillende belastingtarieven in hetzelfde gebied hanteert. Je kunt maar 1 belastingtarief hanteren en bij Prioriteit kun je aangeven welke het belangrijkste is en gehanteerd moet worden als er meerdere belastingtarieven mogelijk zijn.

Een Samengesteld belasting tarief komt bovenop andere belastingtarieven. Hier hoef je bijna nooit iets mee te doen.

WooCommerce BTW verzendkosten

Tot slot zie je in de laatste kolom het kopje Verzendmethoden staan. Dit wil ik nog even apart met je behandelen.

Bij de verzendkosten is het namelijk zo dat je hetzelfde btw-tarief als je producten voor de verzendkosten moet gebruiken. Verkoop je producten met 21% BTW, dan moeten de verzendkosten ook 21% zijn. Verkoop je producten met 9% BTW, dan moeten de verzendkosten 9% zijn.

Wanneer je in WooCommerce een vinkje zet bij de verzendmethoden, wordt dit BTW-tarief gehanteerd voor de verzendkosten. Zet dus alleen een vinkje bij Verzendmethoden als dit hetzelfde BTW-tarief is als waar je producten onder vallen.

Gereduceerd tarief tarieven

De Gereduceerd tarief tarieven optie kun je, zoals de naam al zegt, gebruiken voor een gereduceerd belastingtarief. Heb je een webshop met voornamelijk producten van 21%, dan is dit natuurlijk het standaardtarief. Heb je verder ook nog enkele producten waar 9% BTW over gerekend moet worden, dan is het gereduceerde tarief de oplossing.

Het invullen van het belastingtarief werkt precies hetzelfde als ik bij het standaard belastingtarief heb laten zien. Het enige wat je anders hoeft in te vullen is het belastingpercentage.

Zodra je een gereduceerd tarief hebt ingesteld ben je natuurlijk ook benieuwd hoe je het standaardtarief kunt overschrijven voor bepaalde producten. Je kunt dit doen door het product te bewerken en naar de productgegevens box te gaan.

WooCommerce belastingklasse van een product wijzigen

Je kunt hier vervolgens bij Belastingklasse een ander BTW-tarief selecteren. Vergeet het product daarna niet bij te werken, zodat dit BTW-tarief vanaf dat moment gehanteerd wordt voor het product.

WooCommerce BTW-nummer controleren

Mis je een veld in WooCommerce voor klanten om een BTW-nummer achter te laten? Je kunt in dit geval kijken naar de plugin EU VAT Number.

Deze plugin zorgt voor een extra veld op de afrekenpagina om Europese BTW-nummers van klanten te verzamelen en te controleren. Wanneer buitenlandse klanten een geldig BTW-nummer invoeren wordt er voor dit bedrijf geen BTW gerekend in je webshop.

Je moet uiteraard zelf even nagaan of deze methode klopt voor jouw webshop. De validatie wordt gedaan via de VIES API.

WooCommerce BTW op factuur

Standaard heeft WooCommerce geen goede mogelijkheid om facturen te maken. Wanneer je een facturen plugin hebt gevonden om te gebruiken, kan het helaas weleens voorkomen dat er geen BTW op de factuur staat.

Vaak is het een kwestie van de BTW instellen, waarna het wel op de factuur komt te staan. Is dit niet het geval, dan kun je beter op zoek naar een andere plugin die de facturen voor je regelt.

Vond je dit artikel behulpzaam?