Woocommerce verzendkosten instellen

Verzendzones, verzendmethoden en verzendklassen

Voordat we beginnen met het instellen van verschillende verzendzones, verzendmethoden en verzendklassen, is het wat handiger om te beschrijven wat je nou precies per onderdeel kunt doen.

Verzendzones

Een verzendzone is een gebied waar je verzendmethoden en verzendkosten voor instelt. Je moet hier met name aan landen denken, maar je kunt het ook per continent, staat of postcode instellen.

Wanneer je voor Nederland de verzendkosten wilt instellen, kun je bij Verzendzone dus het land “Nederland” instellen. Verzendzones gebruik je dus simpel gezegd voor de verzendkosten per land of postcode.

Verzendmethoden

De naam zegt het in dit geval eigenlijk al. De verzendmethoden is de manier waarop jij bestellingen zal verzenden. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je iets via PostNL zal verzenden. De kosten kun je tevens ook meteen aan de verzendmethoden koppelen.

In WooCommerce zijn standaard 3 verschillende verzendmethoden. Vast tarief, gratis verzending en ophalen. Uiteraard kom ik hier later in dit artikel op terug.

Verzendklassen

Verzendklassen hebben ook invloed op de kosten van de verzending. Bij de verzendmethoden kun je daarom ook altijd voor de verschillende verzendklassen die je hebt verzendtarieven invoeren.

Met behulp van verzendklassen kun je simpel gezegd voor bepaalde producten andere verzendkosten hanteren. Je koppelt een verzendklasse dus aan een product.

Een voorbeeld is dat je bijvoorbeeld een product hebt dat door de brievenbus past. Je kunt hier een brievenbus verzendklassen voor maken en een goedkoper tarief hanteren dan voor producten die met de pakket post mee moeten.

Verzendklassen instellen in WooCommerce

Wanneer je een standaard tarief wilt hanteren voor alle producten voor je webshop, wat vrij gebruikelijk is, zal je helemaal niks met verzendklassen hoeven te doen. Je kunt dan dit onderdeel van het artikel overslaan.

Mocht je wel interesse hebben in hoe je verzendklassen moet instellen, lees dan vooral verder.

Verzendklassen worden met name gebruikt om onderscheid te maken tussen de soort verzending. Brievenbuspost, pakket post, pallets en ga zo maar door, hier zijn natuurlijk allerlei verschillende verzendkosten voor die je niet altijd in een standaard tarief kunt verwerken.

Wanneer je bijvoorbeeld een armband verkoopt, dan is het goedkoper om het via brievenbuspost te verzenden. Verkoop je op dezelfde webshop ook klokken, dan heb je ook een product dat niet door de brievenbus past. Je zal dan over moeten schakelen naar pakketpost en hier gelden andere tarieven voor.

Je snapt het idee denk ik wel. Door meerdere tarieven te hanteren, belast je de klant niet onnodig met hogere verzendkosten dan noodzakelijk is.

Verzendklassen aanmaken in WooCommerce

Wanneer je gebruik wilt maken van verzendklassen, dan kun je naar “WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden -> Verzendklassen” gaan.

Verzendklassen aanmaken in WooCommerce

Om een verzendklasse toe te voegen hoef je alleen maar op de knop “Verzendklasse toevoegen” te klikken en daarna een naam, afkorting en beschrijving in te voeren. De naam zal je terugzien als je de verzendklasse aan een product koppelt en de verzendkosten hiervoor moet instellen. De rest zie je eigenlijk alleen maar op deze pagina terug.

Verzendklassen koppelen aan een product

Wanneer je verzendklassen hebt aangemaakt, kun je het aan producten koppelen. Je doet dit door naar het product te gaan en deze te bewerken. Scroll vervolgens naar de productgegevens box en klik op het tabblad “verzendmethoden”.

Verzendklassen instellen per product

Het is hier alleen maar een kwestie op bij het kopje “Verzendklasse” op het dropdown-menu te klikken en de juiste verzendklasse te selecteren. Vergeet tot slot niet om het product bij te werken om de verzendklasse te koppelen.

Zijn verzendklassen goed voor alles?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik verzendklasse niet heel vaak gebruik voor mijn klanten met een webshop. De reden hiervan is dat de verzendklassen best wel beperkt zijn. Ik zal je een voorbeeld geven.

Met verzendklassen lijkt het een goed idee om verzendklassen gebaseerd op gewicht te maken, want dit brengt verschillende kosten met zich mee. Dit gaat goed, totdat mensen meerdere producten bestellen. Het gewicht wordt niet bij elkaar opgeteld.

Wat verder ook handig is om te weten, is dat een verzendklasse niet minder kan kosten dan het standaard verzendtarief. Verzendklassen zijn altijd extra kosten bovenop het standaard tarief. Hier moet je dus ook mee oppassen.

Dit waren slechts twee voorbeelden, maar zo zijn er nog wel meer dingen waardoor verzendklassen niet mijn persoonlijke favoriet zijn, hoewel het in bepaalde situaties zeker wel goed van pas kan komen.

Welke verzendmethoden zijn er in WooCommerce?

In WooCommerce heb je de volgende standaard verzendmethoden.

  • Vast tarief
  • Gratis verzenden
  • Afhalen
Verzendmethode toevoegen in WooCommerce

Vast tarief kun je meerdere keren gebruiken en verschillende verzendkosten geven. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor normale pakketpost en voor als iemand een pakket aangetekend wilt ontvangen.

Gratis Verzending kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer iemand een bestelbedrag van € 50,- of meer heeft bereikt, waarna het verzenden gratis wordt. Wanneer je altijd alles gratis wilt laten verzenden, dan is dit uiteraard ook mogelijk met deze verzendmethode.

Afhalen kun je gebruiken wanneer je een afhaalpunt hebt. Eventueel kun je hier ook nog kosten aan toevoegen, maar dit is over het algemeen niet gebruikelijk.

Verzendkosten instellen in WooCommerce

Sinds WooCommerce 2.6 zijn de instellingen voor verzendmethoden anders geworden. Voorheen kon je de verschillende verzendmethoden eenmalig gebruiken. Tegenwoordig heb je te maken met verzendzones en kun je verzendmethoden vaker gebruiken.

Met name voor webshops die internationaal leveren is dit een handige toevoeging om alles veel overzichtelijker te hebben en per land een of meerdere tarieven te gebruiken.

Voordat je een verzendmethode en de verzendkosten kunt instellen moet je een verzendzone aanmaken. Je doet dit door naar “WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden” te gaan. Je zal hier direct zien dat je eerst een verzendzone moet toevoegen.

Verzend-zone toevoegen

Je doet dit eenvoudig door op “Verzending-zone toevoegen” te klikken. Daarna kun je de zone een naam geven, een land selecteren en eventueel ook nog binnen het land de zone beperken tot specifieke postcodes.

Simpel gezegd kun je dus de WooCommerce verzendkosten per land instellen met behulp van een verzend-zone.

Verzendzone en verzendmethodes instellen in WooCommerce

Wanneer je een naam hebt ingevoerd en de regio’s hebt geselecteerd, kun je een verzendmethode toevoegen door op de knop hiervoor te klikken. Selecteer nu 1 van de 3 verzendmethoden (vast tarief, gratis verzending of afhalen) in het overzicht dat je te zien krijgt.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt, bijvoorbeeld vast tarief, dan kom je weer uit op het overzichtspagina.

WooCommerce verzendmethode "Vast tarief" bewerken

Je kunt hier op “Vast tarief” of “Bewerken” klikken om de verzendkosten voor deze verzendmethoden in te stellen. Je kunt vervolgens het volgende instellen:

  • Methode titel: dit is vast tarief maar kun je anders noemen. De gebruiker ziet deze titel als verzendmethode.
  • Btw status: Hier kun je instellen of er btw op de verzendkosten zit. In bijna alle gevallen is dit zo.
  • Kosten: Hoeveel de verzendkosten per bestelling zijn.
  • Verzendklasse kosten: Als je verzendklassen hebt, kun je hier aangeven wat voor kosten je per klasse wilt rekenen bovenop het standaard tarief.

Voer de verzendkosten exclusief btw in

Waar je goed op moet letten is dat de verzendkosten exclusief btw moeten worden ingevoerd wanneer je de verzendkosten op belastbaar zet. Reken je bijvoorbeeld €3,95 voor de verzendkosten inclusief 21% btw, dan zal je €3,264 in moeten voeren. Ja, je kunt dus 3 cijfers na de komma gebruiken om het bedrag goed uit te laten komen.

Verzendkosten vast tarief instellingen in WooCommerce

Voor de verzendklasse geldt eigenlijk precies hetzelfde. Je kunt de verzendkosten dus op dezelfde manier invoeren.

Berekeningstype verzendklasse instellen in WooCommerce

Het enige verschil bij een verzendklasse is dat je onderaan bij “berekeningstype” ook nog kunt aangeven of je de verzendkosten voor elke verzendklasse apart wilt rekenen of dat je de verzendkosten per bestelling wilt rekenen en dat dan de duurste verzendklasse gehanteerd wordt.

Gratis verzending instellen in WooCommerce

Wil je op jouw webshop helemaal geen verzendkosten rekenen of dit vanaf een bepaald bedrag niet meer doen? Hiervoor gaan we aan de slag met de gratis verzending optie.

Bij het toevoegen van een verzendmethode kiezen we dit keer dus niet voor vast tarief, maar voor gratis verzending en klikken we in het overzicht op “Gratis verzending” of “Bewerken”.

WooCommerce gratis verzenden verzendmethode instellen

Je kunt nu naast een titel ook aangeven vanaf wanneer gratis verzending wordt ingeschakeld. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de verzending gratis is bij een minimum bestelbedrag van minimaal € 50,-. Je stelt het dan in zoals hieronder.

Gratis verzending instellen in WooCommerce

Verder kun je ook nog gratis verzending inschakelen bij:

  • Een geldige kortingsbon voor gratis verzending;
  • Een minimum bestelbedrag OF een kortingsbon;
  • Een minimum bestelbedrag EN een kortingsbon.

Bij gratis verzenden andere verzendkosten verbergen

In WooCommerce zit gek genoeg geen optie om ervoor te zorgen dat je andere verzendmethoden kunt verbergen. Dit is alleen wel zo handig en netjes als een klant aan de eisen voor gratis verzending voldoet. Het ziet er standaard als volgt uit op de afrekenpagina in WooCommerce.

Dubbele verzendmethoden in WooCommerce

Zoals je ziet is het totaal niet klantvriendelijk dat je klant zelf tijdens het afrekenen moet kiezen voor gratis verzending, terwijl hij aan de eisen voldoet. Het zou logischer zijn om alleen de optie “Gratis verzending” te hebben staan.

Ondanks dat het niet met een simpele druk op de knop te regelen is in WooCommerce zelf, is er gelukkig wel de mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen met een stukje code.

Het is op meerdere manieren toe te voegen. Zo kun je het in het functions.php-bestand van je (Child) thema plaatsen. Wat echter handiger is, is een plugin gebruiken als code snippets. Op deze manier verlies je de code namelijk niet bij een thema wissel en hoef je het dus nooit meer opnieuw door te voeren.

Het onderstaande stukje code moet je in elk geval toevoegen aan jouw webshop om de andere verzendopties te verbergen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
function my_hide_shipping_when_free_is_available( $rates ) {
    $free = array();
    foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
        if ( 'free_shipping' === $rate->method_id ) {
            $free[ $rate_id ] = $rate;
            break;
        }
    }
    return ! empty( $free ) ? $free : $rates;
}
add_filter( 'woocommerce_package_rates', 'my_hide_shipping_when_free_is_available', 100 );

Ik hoop dat het toevoegen van bovenstaande stukje code jou zonder problemen lukt en het niet te technisch is om toe te voegen.

Wanneer het je gelukt is om de code toe te voegen zal je in ieder geval zien dat het er op de afrekenpagina als volgt uit zal zien:

Precies zoals het hoort te zijn. Hopelijk bouwt WooCommerce in de toekomst een functie om dit met een druk op de knop te realiseren, maar voorlopig werkt bovenstaande oplossing in elk geval perfect.

Gratis verzendkosten en afhalen tonen, de rest verbergen

Hoewel het logisch is om andere verzendkosten te verbergen als gratis verzending bereikt is, kan het ook zijn dat je de optie afhalen op jouw webshop gebruikt.

Deze optie en gratis verzenden staan eigenlijk los van elkaar, want bij het afhalen hoef je helemaal niks te verzenden en dit scheelt je weer kosten. Ik heb daarom nog een ander script waar je gebruik van kunt maken.

Met onderstaand script blijf je ook afhalen zien wanneer een klant aan de eisen voor gratis verzending voldoet. Je kunt het wederom toevoegen via de Code Snippets plugin of in het functions.php-bestand van je (child) thema.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
function hide_shipping_when_free_is_available( $rates, $package ) {
    $new_rates = array();
    foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
        // Only modify rates if free_shipping is present.
        if ( 'free_shipping' === $rate->method_id ) {
            $new_rates[ $rate_id ] = $rate;
            break;
        }
    }
 
    if ( ! empty( $new_rates ) ) {
        //Save local pickup if it's present.
        foreach ( $rates as $rate_id => $rate ) {
            if ('local_pickup' === $rate->method_id ) {
                $new_rates[ $rate_id ] = $rate;
                break;
            }
        }
        return $new_rates;
    }
 
    return $rates;
}
 
add_filter( 'woocommerce_package_rates', 'hide_shipping_when_free_is_available', 10, 2 );

Verzendmethoden sorteren in WooCommerce

Wanneer je meerdere verzendmethoden hanteert op je website, dan zal je waarschijnlijk een bepaalde volgorde willen hanteren om bepaalde verzendkosten boven- of onderaan te hebben staan.

Je kunt dit eenvoudig doen door naar de verzendzones te gaan en de verzendmethoden heen en weer te slepen. Je doet dit door de verzendmethode ingedrukt te houden met je muis en naar boven of onder te bewegen.

Verzendmethoden sorteren in WooCommerce

Zo is het een idee om gratis verzending op deze manier bovenaan zetten, omdat WooCommerce standaard niet de optie heeft om de overige verzendkosten te laten vervallen.

Verzendopties in WooCommerce

Nadat je jouw verzendkosten goed hebt ingesteld, kan het ook nog handig zijn om even naar de verzendopties te kijken. Je kunt hier namelijk nog dingen instellen die te maken hebben met de berekeningen en de bestemming van verzending.

Je kunt bij de verzendopties komen door naar “WooCommerce -> Verzendmethoden -> Verzendopties” te gaan. Je krijgt dan onderstaande instellingen te zien:

Verzendopties instellingen in WooCommerce

Berekeningen

Bij Berekeningen kun je aangeven of je een verzendkostencalculator op de winkelmandpagina wilt plaatsen. In Nederland is dit eigenlijk niet echt nodig, daar de kosten gelijk zijn door heel het land. Mocht je toch wel voor verschillende gebieden andere verzendkosten hebben, dan zou je de verzendkostencalculator kunnen activeren.

Verder kun je ook aangeven dat er nog helemaal geen verzendkosten getoond hoeven te worden, totdat er een adres is ingevoerd.

Bestemming van de verzending

Bij Bestemming van de verzending kun je aangeven welk verzendadres standaard gebruikt wordt. “Standaard naar klant factuuradres” is de meest gebruikelijke optie. De klant hoeft geen extra verzendgegevens in te voeren, maar heeft wel de mogelijkheid om dit te doen als het ergens anders naartoe moet worden verzonden.

Selecteer je “Standaard naar klant verzendadres”, dan wordt een klant verplicht ook verzendgegevens in te vullen. Dit is niet echt gebruikersvriendelijk als de klant zijn factuur- en verzendadres hetzelfde is, want dit moet dan twee keer invullen.

Kies je voor “Forceer verzending naar klant factuuradres”, dan geef je jouw klanten geen enkele mogelijkheid om een pakketje op een ander adres af te laten leveren. Onhandig, want het zal je verbazen hoeveel mensen hier gebruik van maken.

Foutopsporingsmodus – zijn de verzendkosten goed ingesteld?

Heb je volgens jou alles perfect ingesteld, maar zie je in de webshop op de afrekenpagina niet de juiste verzendkosten staan? In WooCommerce zit een cache voor de verzendkosten, waardoor het weleens foutief getoond kan worden nadat je iets gewijzigd hebt.

Door bij “Schakel foutopsporingsmodus in” een vinkje te zetten, zorg je ervoor dat de verzendkosten-cache genegeerd wordt en je goed kunt controleren of de verzendkosten nou wel of niet goed werken. Tevens worden ook passende verzendzones getoond, zodat je weet om welke verzendzone het gaat.

Vergeet na het testen niet om weer het vinkje weg te halen. Het staat wat vreemd voor je bezoekers om de verzendzone te zien.

Extra verzendkosten mogelijkheden

Hierboven heb ik beschreven wat er allemaal mogelijk is als je de standaard functionaliteiten van WooCommerce gebruikt. Er zijn verder nog allerlei plugins te vinden die je nog wat stappen verder kunnen helpen.

Mocht jij aan bovenstaande opties dus niet voldoende hebben, dan kunnen onderstaande opties er wellicht voor zorgen dat jij de verzendkosten in WooCommerce precies kunt instellen zoals je het voor ogen hebt.

Verzendkosten gebaseerd op het totaalbedrag

Wil je de verzendkosten van jouw webshop baseren op het totaalbedrag van een bestelling van een klant?

Voorbeeld:

  • €5,95 verzendkosten voor bestellingen onder de €25,-
  • €3,95 voor bestellingen onder de €50,-.
  • €1,95 voor bestellingen onder de €75,-.
  • Gratis verzending voor bestelling vanaf €75,-.

Je snapt denk ik wel waar ik het over heb nu en waarvan ik wil laten zien hoe je dit kunt bereiken op jouw webshop.

Helaas moet ik starten met dat het geen standaardoptie is in WooCommerce. Met behulp van de plugin Table Rate Shipping, heel toevallig wel weer van de makers van WooCommerce, kun je dit gelukkig wel realiseren.

Zodra je de plugin actief hebt staan op jouw webshop, kun je naar “WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden” gaan.

Ga vervolgens naar de verzendzone waar je de verzendkosten voor wilt instellen en voeg de nieuwe verzendmethode “Table rates” toe. Wanneer je deze verzendmethode bewerkt, kun je instellen hoeveel de verzendkosten moeten zijn aan de hand van het totaalbedrag van de bestelling.

Verzendkosten instellen gebaseerd op het totaalbedrag van een bestelling

Vermoedelijk snap je bovenstaande instellingen wel, maar voor de duidelijkheid zal ik je uitleggen wat ik heb ingevuld. Bij Condition heb ik gekozen voor de “Price” optie, aangezien we de verzendkosten willen baseren op het totaalbedrag van een bestellingen.

Bij Min-Max heb ik aangegeven wat het minimale bestelbedrag moet zijn en wat het maximale bestelbedrag moet zijn voor het verzendtarief wat ik hiervoor wil hanteren. Aangezien ik vanaf €75,- geen verzendkosten wil hanteren, heb ik in de laatste kolom geen maximaal bedrag toegevoegd.

Bij Row cost heb ik vervolgens de verzendkosten ingevoerd. De andere regels met kosten zijn in deze situatie namelijk niet van toepassing.

Tot slot kun je bij Label aangeven wat klanten zien als verzendmethoden. Verstuur je jouw pakketten met PostNL, dan zou je dit hier kunnen zetten. Is de verzending gratis, dan kun je natuurlijk gratis verzending invoeren.

Verzendkosten per product

Wil je per product bepalen wat de verzendkosten zijn? Het is tot bepaalde hoogte te bereiken met verzendklassen, maar het is een stuk eenvoudiger te realiseren met behulp van de plugin Per Product Shipping van de makers van WooCommerce. Deze plugin werkt zowel voor simpele producten als voor variabele producten.

Je kunt Per Product Shipping op twee verschillende manieren gebruiken. Je kunt het als gebruiken als Multiple Shipping Methods of als Standalone Method.

Multiple Shipping Methodes: Wanneer je dit aan hebt gezet, kun je de kosten die je per product invoert bovenop de andere verzendkosten van de verzendmethoden laten komen.

Voorbeeld: Heb je een groot product waar je extra verzendkosten voor wilt rekenen? Je kunt dan met deze plugin extra kosten rekenen voor dit specifieke product. Wanneer er meerdere producten in de winkelmand zitten, zal de prijs die de klant ziet voor beide verzendmethoden zijn. Dit wordt dus samengevoegd.

Standalone Method: In dit geval is Per Product Shipping de standaard verzendmethoden die gehanteerd wordt op de website. Alle product verzendkosten worden samengevoegd tot één totaalbedrag.

Verzendkosten aan specifieke producten toevoegen

Met Per Product Shipping kun je producten bewerken en hier aangeven wat de verzendkosten moeten zijn gebaseerd op de locatie van de klant. Je doet dit door naar de desbetreffende product te gaan. Vervolgens moet je even scrollen naar de productgegevens box en kun klikken op het tabblad “Verzendmethoden”.

WooCommerce verzendkosten per producten instellen

Je kunt hier de verzendkosten per product inschakelen (Per product shipping). Bij Country code kun je aangeven voor welk land de kosten zijn. Mocht je verschil hebben tussen provincies en postcodes, dan kun je dit ook invoeren.

Bij Line cost (excl. tax) kun je excl. btw aangeven hoeveel de verzendkosten moet zijn, zonder dat er rekening wordt gehouden met het aantal. Het maakt dus niet uit of een klant 1 of 10 keer het product wilt hebben, de verzendkosten blijven gelijk.

Wil je dat de verzendkosten ook per aantal moet gaan, dus dat de verzendkosten moeten verdubbelen wanneer een klant het product 2 keer wilt hebben, dan kun je bij Item Cost (Excl. tax) de verzendkosten invoeren die je wilt hanteren.

Ik hoop dat het je een beetje duidelijk is geworden hoe de plugin werkt en wat je er precies mee kunt bereiken. Het is een super handige oplossing voor webshops die een of meerdere grote of zware producten verkopen waar extra verzendkosten voor gehanteerd moeten worden.

Verzendkosten gebaseerd op het aantal producten

De plugin die ik hierboven heb beschreven kan je al een eind op weg helpen en is wellicht voldoende voor je. De plugin Table Rate Shipping van de makers van WooCommerce gaat echter nog een aantal stappen verder en geeft je veel meer mogelijkheden.

Wanneer je de verzendkosten van WooCommerce wilt baseren op het aantal producten in het winkelmandje en Table Rate Shipping hebt geïnstalleerd, kun je naar WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden.

Ga naar de verzendzone waar je de verzendkosten voor wilt instellen en voeg de nieuwe verzendmethode “Table rates” toe. Wanneer je deze verzendmethode wilt bewerken, kun je in gaan stellen hoeveel de verzendkosten moeten zijn aan de hand van het aantal producten in het winkelmandje.

WooCommerce verzendkosten gebaseerd op het aantal producten in de winkelmand

In het voorbeeld hierboven kun je zien hoe ik de verzendkosten heb ingesteld voor als het aantal producten 1 t/m 5 is of 6 t/m 10. Wanneer iemand minimaal 1 of maximaal 5 producten in het winkelmandje heeft, zijn de verzendkosten 5,95 euro. Heeft een klant minimaal 6 of maximaal 10 producten in het winkelmandje, dan zijn de verzendkosten 9,95 euro.

Voor het gemak zal ik nog even beschrijven wat je allemaal precies moet invullen en in welke kolommen. Bij de kolom Condition moet je kiezen voor “Item count” om aan te geven dat je de verzendkosten wilt baseren op het productenaantal.

Bij “Min-max” kun je het minimale en maximale aantal producten aangeven die onder deze verzendkosten vallen. Bij “Row cost” kun je in dit geval de verzendkosten invoeren.

Tot slot kun je bij Label aangeven hoe de klant de verzendmethode ziet. Wanneer je bijvoorbeeld via PostNL je pakketten zal versturen, dan kun je hier PostNL of verzending door PostNL of iets dergelijks kunnen invoeren.

Verzendkosten gebaseerd op het totaal gewicht

Een populaire optie is om de verzendkosten te baseren op het totale gewicht van een bestelling. Met de verzendklassen gaat dit fout zodra er meerdere producten worden geselecteerd.

Gelukkig zijn er diverse plugins waarmee je kunt zorgen dat de verzendkosten worden gebaseerd op het gewicht van de bestelling. Mocht je de plugin Table Rate Shipping al hebben, dan kan ik zeker aanbevelen om deze hiervoor te gebruiken.

Mocht je deze plugin niet hebben, dan raad ik de plugin WooCommerce Weight Based Shipping aan. Hieronder gaat de uitleg ook over deze plugin.

Zodra je de plugin activeert krijg je bij WooCommerce -> Instellingen -> Verzendmethoden een nieuwe optie, namelijk “Weight Based Shipping”. Op deze pagina kun je aangeven hoeveel verzendkosten je wilt rekenen voor een gewicht.

WooCommerce verzendkosten gebaseerd op totaal gewicht

Je kunt zoveel verzendregels toevoegen als je wilt, aangeven voor welke locatie(s) het geldig is, voor welk gewicht bereik het geldig is en wat de kosten zijn.

Wanneer je eenmaal alles naar wens hebt ingesteld, vraag je je misschien af op wat voor manier de kosten nu naar boven komen tijdens het afrekenen. Hiervoor moet je naar de verzendzones gaan en bij verzendmethoden kiezen voor “Weight Based Shipping”.

Uiteraard moet je verder wel het gewicht invoeren bij de producten die je hebt.

Gewicht per product invoeren in WooCommerce

Je doet dit door het product te bewerken en naar de productgegevens box te gaan en dan op het tabblad “Verzendmethoden” te klikken. Je krijgt dan zoals je hierboven ziet de optie om het gewicht in kg in te voeren.

Laatste woorden over de verzendkosten in WooCommerce

Deze handleiding heeft je ontzettend veel informatie gegeven over het instellen van de verzendkosten voor jouw WooCommerce webshop.

Geen enkele webshop is hetzelfde en daarom heb ik deze handleiding zo uitgebreid mogelijk gemaakt. Het gaat van de standaard opties van WooCommerce tot en met het toevoegen van de verzendkosten aan de hand van het totale gewicht van de producten in een bestelling.

Vond je dit artikel behulpzaam?

  • Woocommerce BTW instellen

    WooCommerce belasting instellen Om de BTW in te stellen op je WooCommerce webshop moet je als eerste...
  • Woocommerce factuur instellen

    Wat moet een WooCommerce factuur plugin kunnen? Voordat we een plugin uitzoeken moet je eigenlijk be...
  • Producten toevoegen

    Dit zijn in het kort de stappen die we doorlopen om een product aan WooCommerce toe te voegen: ...
  • Catagorie toevoegen

    EEN PRODUCT CATEGORIE TOEVOEGEN IN WOOCOMMERCE IN MAAR 2 EENVOUDIGE STAPPEN UITGELEGD. We hoeven het...
  • Voorraad beheren

    WooCommerce voorraadbeheer   Een webshop met fysieke producten heeft voorraad. De WooCommer...